Als je mensen vraagt noem eens een achtbaan uit de Efteling dan zeggen ze vaak de Python. 

De Python in de Efteling is een begrip. Deze achtbaan opende in 1981, maar dit ging niet zonder slag of stoot. De achtbaan vindt zijn oorsprong in het feit dat in de jaren 70 de bezoekers aantallen omlaag gingen. Daarom maakte de Efteling plannen om attracties te creëren voor de oudere jeugd.

Na de opening van het Spookslot gaat Vekoma (Nederlandse achtbaan bouwer) aan de slag om een achtbaan te ontwerpen voor de Efteling. Veel mensen denken dat de Efteling het eerste pretpark is met een achtbaan, maar dat is niet zo, in Walibi België, Alton Towers en Holiday park stonden al soortgelijke modellen die door Arrow (een Amerikaanse achtbaanbouwer) gebouwd zijn. Snap je het woord iconisch? Wie kent die andere achtbanen nog? Python blijft een begrip.

Past de Python wel bij de Efteling? Hierover was niet iedereen het eens. Anton Pieck was het in het begin niet mee eens dat een achtbaan in het park zou komen en ook het bestuur moest overtuigd worden. Later zag Anton Pieck wel in dat de Efteling dit nodig had, ook al had hij er niets mee.

De bouw van de attractie kon beginnen. Met man en macht begonnen ze te werken aan de Python totdat de Brabantse Milieu Federatie samen met De Twee Kwartieren de bouw wilden laten stop zetten, vanwege geluidsoverlast en horizon vervuiling. Dat lukt de milieu bewegingen, op 31 oktober 1980 moet de Efteling stoppen met alle bouwwerkzaamheden.

Heel het dorp Kaatsheuvel is in rep en roer, want veel inwoners van Kaatsheuvel werken in de Efteling en moesten van hun salaris hun gezin onderhouden. De Efteling medewerkers besloten om een demonstratie op te zetten en werden bijgestaan door de plaatselijke ondernemers die de medewerkers van de Efteling onderweg voorzagen van broodjes en soep.

Stopbouwstop Efteling

Na ongeveer 2 maanden werd de bouwstop opgeheven en wat helemaal bijzonder was is dat sommige baandelen niet in de fabriek, maar bij de Efteling in elkaar gelast werden vanwege tijdnood. Vekoma leverde hier dus een mooi stukje werk en laat zien dat ze niet voor een gat te vangen zijn.

Op 12 april 1981 was het dan zover, de Python opent zijn deuren!

In het jaar dat de Python opende bezochten 400.000 meer mensen de Efteling dan normaal gesproken. Je kunt dus spreken van een schot in de roos. Dit was het officiële startschot voor het latere Ruigrijk om vanaf 1986 jaarlijks twee miljoen bezoekers te ontvangen.

Wist je…

  • Dat de Python in het begin reed met drie achtbaantreinen? Vanwege veiligheids voorschriften is dit teruggebracht naar twee.
  • Dat er in 1994 plannen waren om tijdens groot onderhoud de Python uit te breiden. Samen met Vekoma werd het plan besproken en kreeg groen licht op de tekentafel. Maar zoals het bij veel attracties gaat in de Efteling is dit plan afgeketst vanwege de kosten.

python plus vekoma

  • Dat er op dit moment de 4e generatie treinen op de baan staan.
  • Dat Jochem van Giesbers uit Kaatsheuvel in negen dagen maar liefst 300 keer in de Python is gegaan.
  • Dat er in 2007 bijna een ongeluk heeft plaats gevonden met de Python. Tijdens een evacuatie werd de ketting plots door een medewerker in werking gezet.

  • Eind 2012 zijn er problemen met de topsnelheid van de achtbaan omdat de nieuwe achtbaankarretjes te zwaar zijn.
  • De Python afbeelding boven de ingang van een gifslang is en niet van een wurgslang wat de Python is.
  • Op 6 januari 2018 draait de Python zijn laatste rondjes, wat heel knap is voor deze achtbaan. Deze heeft 37 jaar dienst gedaan, mede dank aan het goede onderhoud van de Efteling. Soortgelijke achtbanen als de Python zijn al jaren eerder gesloopt.

De oude Python baan wordt gesloopt en vervangen door een nieuwe veel soepelere baan. De lifthill tot aan de eerste drop blijft staan, alsmede het station met de remsectie. De Python plus plannen worden weer uit de  koelkast gehaald, maar tja dit is toch weer te duur, dus wordt gewoon weer de layout van de oude baan gebruikt voor de herbouw. De herbouw kost € 4,5 miljoen euro en op 31 maart 2018 is de vernieuwde baan weer open. Naar mijn mening veel soepeler en het blijft een goed baantje.

Waar vind je dezelfde layout achtbanen als de Python:

Montana Diverland

Magic Mountain Gardaland

Euroloop Europark