Vindt jij de Ketelkoek in den Swarte Kat in de Efteling ook zo lekker?
Dan heeft de Efteling Fan Site goed nieuws voor je. We hebben het aloude geheime recept van Ketelkoek weten te bemachtigen. Ben jij een goede kok en hou je van bakken. Hieronder staat het recept.
Wat heb je nodig:
- 250 gram bloem of half bloem, half boekweitmeel.
- 1 kleine theelepel zout.
- 1 ei.
- 10 gram gist.
- 2 deciliter lauwe melk.
- 100 tot 150 gram krenten, rozijnen, sucade of appels.
- 50 gram boter.
Hoe maak je de ketelkoek:
- Doe de bloem en het zout in een kom.
- Maak in het midden van de bloem en zout een kuiltje en doe daar het ei in.
- Doe de 10 gram gist in 1 deciliter lauwe melk en giet dit ook in het kuiltje (zoals hier boven omschreven) en roer het mengsel samen met het laatste deciliter lauwe melk van midden uit naar buiten. Doe dit tot je een dik beslag heb.
- Besla het beslag tot je blaasjes ziet en dek het geheel af en laat dit afgedekt ongeveer anderhalf uur rijzen.
- Zet vervolgens de kom met het beslag in een bak met lauwwarm water of in een lauwe oven.
- Was en droog zonodig de krenten, rozijnen, sukade en/of appels.
- Roer deze door het gerezen beslag.
- Smelt de boter en roer ook deze door het beslag.
- Spoel een doek of kussensloop met warm water uit, bestrooi de doek aan een kant of de kussensloop aan de binnenkant met bloem, zodat het deeg niet gaat plakken en het water niet het deeg in kan.
- Leg het deeg op de doek of in de zak. Maak het zo dicht dat het deeg nog voldoende ruimte heeft om te rijzen. Bindt het stevig vast met touw of elastiek.
- Leg de doek in een pan met kokend water (3 liter water met 3 theelepels zout) waarin een bord of schoteltje is gelegd om te voorkomen dat het deeg aan de bodem aanzet.
- Kook de ketelkoek in ongeveer anderhalf uur gaar.
- Laat de koek opdrogen voor een open warme oven.
- De ketelkoek is nu klaar om te eten !
- Tip geef er stroop bij.
- Geniet ervan.
Recente reacties